De slechte adem van Google Search

Het is mooi geweest.

Ik trek mijn handen af van de zoekmachine van Google, die toch jarenlang mijn steun en toeverlaat is geweest. Ik vind daar namelijk al een tijd niet meer wat ik zoek. Daar is een zoekmachine toch voor bedoeld, zou je zeggen. Om te vinden, niet om te zoeken.

 

Eerst dacht ik dat het aan mijzelf lag. Ik begon beter na te denken over mijn zoektermen. Een periode van wikken en wegen over trefzekere woorden volgde. Ook plaatste ik combinaties van zoektermen tussen haakjes om zo dieper in Google's onmetelijke bak met zoekresultaten door te dringen. Of ik klapte het scherm met Advanced Search open om daar eens mijn geluk te beproeven.

Wat ik ook probeerde, ik kreeg in negen van de tien gevallen louter zoekresultaten voorgeschoteld die rieken naar commercie. Een kegel van opdringerige geldklopperij die je dwars door het beeldscherm in het gezicht slaat.

 

Ze worden steeds beter met SEO, denk ik dan. Resultaat: je kunt geen zinnige zoektocht meer opzetten. Niks helpt. Je komt hoe dan ook in die walm van non-informatie terecht. Pak-nu-uw-voordeel-gepruttel. Kijk-ons-nou-toch-eens-uniek-zijn-gezwam. Gesponsorde research. Commercieel gekleurd nieuws.

Van de weeromstuit ben ik begonnen met de bouw van mijn eigen vindmachine. Goede informatiebronnen neem ik nu op in mijn RSS-reader. Kwestie van een abonnement nemen op de RSS-feed van zo'n site. Zo ontstaat een prachtige bak met echte informatie die vanzelf groeit naarmate de tijd verstrijkt.

En het mooiste is dat daar een zoekvenster op zit.
Voilà! Vanaf nu gaan we weer vinden!

Saillant detail: die RSS-reader van mij, dat hart van mijn vindmachine, is van... Google.

 

Fred Teunissen

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jos van Hezewijk (donderdag, 16 februari 2012 15:34)

    Beste Fred,

    Ik roep al jaren dat je (ook) je eigen google moet worden (en zeker communities). Ik sta regelmatig versteld van wat je in je eigen computer hebt staan (ik heb dan ook veel verzameld). Ik gebruik daarvoor Copernic Desktop Search (gratis), die de hele computer (of delen daarvan) indexeert.

    Groetjes, Jos