Excuses voor het ongemak

Vervaagt de koudste februarimaand sinds 1996 in uw herinnering ook zo snel? Net tijdens die winterse dagen worstelde ik met een stuk of vier strakke deadlines tegelijk. Van schaatsen is het dus nauwelijks gekomen, zeer tot mijn spijt.

 

Wel viel mij, tijdens mijn woonwerkverkeer, een aantal zaken op. (Dat woonwerkverkeer bestaat overigens uit een wandeling van bijna vier kilometer naar kantoor in vroege ochtend, en aan het einde van de dag in omgekeerde richting.)

 

Vanaf de twee NS-stations die ik passeer, schetterde mij dagelijks een of meer mededelingen tegemoet van gelijke strekking. Die aankondigingen eindigden steevast in het volstrekt nietszeggende ‘onze excuses voor het ongemak’. Op zich is het niets nieuws dat de NS naar believen treinen laat uitvallen, maar de winterse frequentie anno 2012 lag toch wel wat hoger dan normaal.

 

Mijn tweede observatie betreft de vele gele vlekken op de maagdelijk witte sneeuw. Wat honden normaal gesproken achterlaten, wordt opgeruimd door hun baasjes (als die tenminste netjes zijn opgevoed), of regen spoelt het mettertijd weg. Hoe dan ook, het blijft onzichtbaar. Voor het eerst werd de omvang van de werkelijke hondenuitlaat mij duidelijk.

 

Het meest opmerkelijk in de aanloop naar de 15½e Elfstedentocht vond ik toch de talrijke ganzenformaties die regelmatig in de bekende V-vorm overvlogen. Luid gakkend leken de achterste dieren de gangmakers voor aan te moedigen om vaart te maken op zoek naar warmer oorden.

 

Tijdens mijn sporadische schaatstocht door de Zaansche polders zag ik iedere tien minuten wel een groep van die machtige vogels tegen het azuren gewelf. Ik kreeg de indruk dat ze wanhopig waren en in de war. Alsof Koning Winter hen een loer had gedraaid, door zo laat nog zijn ijzige staart te roeren. Inmiddels is er weer voldoende gras beschikbaar voor ze, maar tijdens die Siberische omstandigheden zal het sappelen zijn geweest.

 

Als het niet zo’n loze frase was, zou ik ze alsnog namens Koning Winter, willen laten weten: “Excuses voor het ongemak”.

 

Ed Lute

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0