De langste dag

Gisteravond belde mijn zuster om gedag te zeggen. Vandaag vertrekt ze naar Peru voor een tocht van een maand door de Andes. Het is een reis langs bergmeren, in het gezelschap van sjamanen. Hoogtepunt van de tocht is 21 juni, de langste dag. Dit jaar, zo vertelde mijn zus, is er die dag een stand van de hemellichamen Zon, Mercurius, Venus en Orion ten opzichte van onze Aarde die zich voor het laatst een paar miljoen jaar geleden voordeed. Als de zon die ochtend om 5:30 opkomt is deze bijzondere stand een feit.

 

Ze belde precies op het moment dat ook ik met een reis bezig was, zij het van een aanzienlijk geringere omvang en impact. Ik bekeek het programma van het Oerol-festival op Terschelling in juni dit jaar en vroeg me af voor welke theatervoorstellingen ik zou intekenen. Ik heb geboekt voor de Midweek, dat wil zeggen maandag 18 tot en met vrijdag 23. De 21ste valt middenin mijn Oerol.

 

Het telefoontje van mijn zuster heeft mijn aanvankelijke voornemens doorkruist. Ik maak van de zonsopkomst van 21 juni nu de kern van mijn Oerol-programma en de avond tevoren houd ik vrij. Misschien blijf ik wel op, ergens in de duinen rond Oosterend. Om wat te mijmeren en het bijzondere moment in stilte af te wachten. In de wetenschap dat zij dat ook doet, een paar duizend kilometer verderop.

 

Ik heb altijd al iets met de langste dag gehad. Het is de dag waarop mijn geliefde lente zijn hoogtepunt bereikt en meteen ook zijn einde. Een bitterzoete dag. 21 juni is een dag van transitie. Een dag voor zeer speciale dingen.

Zo had ik in lang vervlogen tijden eens een vriendin waar ik erg gek op was, maar die ik door allerlei omstandigheden toch maar zeer sporadisch kon zien. Om er zeker van te zijn dat we elkaar elk jaar minstens één keer zouden ontmoeten, maakten we 21 juni tot onze dag. Die afspraak heeft een aantal jaren stand gehouden en is daarna ingelopen door de realiteit van werkdruk en relationele bindingen.

Na al die jaren heb ik nu weer een afspraak voor de 21ste. Een afspraak met de kosmos ditmaal. En dat op Terschelling ook nog. Wat een combinatie!

Fred Teunissen

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Nadine (vrijdag, 15 juni 2012 00:17)

    Kippenvel bij het lezen... X

  • #2

    Inge (maandag, 16 juli 2012 22:04)

    Wat leuk en mooi! Onze reizen op een blog. Spannend blijft wel wat er op die 21e gebeurde. Komt er nog een vervolg? x