Tipping point

Een paar dagen geleden hoorde ik een update van Arnie Gundersen over de actuele situatie met de vier kerncentrales in Fukushima. Gundersen is de man die vorig jaar geweldig werk deed door – als een van de weinigen – uitgebreide, eerlijke en deskundige informatie te geven over de ramp die zich daar voltrok.

 

Na zijn laatste update is pijnlijk duidelijk dat het woord 'voltrok' misplaatst is. De ramp in Fukushima voltrekt zich namelijk nog steeds. Er is een continue uitstroom van zeer giftig materiaal in de bodem, de zee en de lucht. En dus in de voedselketen. Iedere vis in de Stille Oceaan tussen Japan en het Amerikaanse continent raakt besmet, aldus Gundersen. Afgezien van de schade die dit aan al het leven in de oceanen toebrengt, levert dit uiteindelijk voor de menselijke soort op termijn een moeilijk te calculeren aantal 'extra' kankergevallen op. De deeltjes die dit veroorzaken zijn anoniem. Er staat geen afzender op, zoals ‘Groetjes uit Tsjernobyl’ of ‘Veel liefs uit Fukushima’.

 

Gundersen vertelt in de hierboven aangehaalde podcast dat de straling in reactor 2 zo hoog is opgelopen dat er in de onmiddellijke nabijheid ervan geen werkzaamheden meer kunnen plaatsvinden. Dat geldt ook voor de omliggende centrales, terwijl het met name essentieel is dat de 1500 brandstofstaven in het reservoir bij reactor 4 worden weggehaald. Bij een volgende zware beving stort dit reservoir in en is de ramp echt niet meer te overzien.

 

Mijn verontwaardiging dat je hier nauwelijks iets over leest in de mainstream media is onderhand wel gezakt. I take it as a fact. Fukushima is een tipping point, of de media er nu aandacht aan besteden of niet. Een tipping point op het gebied van ons leefmilieu dat ernstig wordt bedreigd. En ook een tipping point op mentaal vlak, want Fukushima is een misdaad tegen de Aarde.

 

Er is maar één remedie: onmiddellijk stoppen met deze methode van energieopwekking en al die rommel opruimen. Als dat tenminste nog kan.

 

Fred Teunissen

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0