Authentieke wijsheid uit de bergen

Op 18 februari 2013 komt bij Trophonios het boek The Path of the Energetic Mystic, Part 1 uit, over de wijsheidstraditie van de Inca-Sjamanen uit Peru. Eigenlijk is het woord Sjamaan niet het juiste woord. Zelf noemen ze zich liever paqo, priester genezer, maar die term kent bijna niemand hier in Europa. Ook wordt wel de term ‘energetic mystic’ gebruikt, zoals in de titel van het boek. Een boeiend artikel over het gebruik van deze termen, kun je hier lezen.

 

De paqos die in dit boek grotendeels aan het woord zijn, zijn 25 jaar geleden uit de bergen van Peru naar beneden gekomen, om hun wijsheid met de wereld te delen. Omdat we dat hier in het Westen nodig hebben. Een aantal van deze paqos komt sinds 2011 enkele keren per jaar naar Nederland, om wat zij van hun meester hebben geleerd, door te geven. Deze training beslaat in totaal vier jaar.

 

Wat ik na het lezen van dit boek begrijp en heel inspirerend vind, is dat deze paqos deel uitmaken van een authentieke wijsheidstraditie. Zelf ben ik al heel lang boeddhist (Tibetaans boeddhisme) en wat me opvalt, is dat er veel parallellen tussen beide tradities zijn, terwijl ze van verschillende continenten komen. Voor mij illustreert dat hoe universeel het pad van wijsheid en liefde is.

 

Beide tradities zijn lange tijd bewaard gebleven in de bergen, afgesloten van de rest van de wereld. Daardoor hebben ze hun authenticiteit behouden. Ook is er sprake van profetieën. Volgens de overlevering zouden de paqos uit de bergen naar beneden komen, wanneer de hoge gletsjers in de Andes begonnen te smelten. De Tibetanen zouden naar het land met de rode gezichten (het westen) gaan, als de ijzeren vogels (vliegtuigen) vliegen.

 

Andere overeenkomsten zijn: het zuiveren van lichaam en geest, het openen van je hart, kennis van het energielichaam, initiaties en divinaties. Ook het lezen van de pols wordt zowel door de paqos als in de Tibetaanse geneeskunde als diagnosemiddel toegepast.

 

Verder is er wat de paqos ‘playfulness’ noemen. Dit betekent dat ze je het ene moment op een voetstuk plaatsen en op een ander moment helemaal negeren, je plagen of je zelfs uitdagen totdat je boos wordt. Zij zeggen dat dit is om je sterker te maken. In het Tibetaans boeddhisme bestaat iets vergelijkbaars: je leraar drukt soms je knoppen in. Dan gaat het er ook om, het niet persoonlijk te nemen, maar om te werken met wat opkomt, je eigen projecties.

 

Natuurlijk zijn er ook verschillen. In het boek wordt een aantal malen benadrukt dat de paqos weliswaar dingen uitleggen, maar dat je uiteindelijk je eigen intuïtie moet volgen. In het Tibetaans boeddhisme zoals ik het ken, is de vorm wat strakker. Hoewel het ook hier belangrijk is je eigen weg vinden, om te ontdekken wat voor jou werkt.

 

Door dit boek te lezen, treed je een bijzondere wereld binnen. Ik ben blij, dat er nog van deze tradities bestaan en dat wij er deelgenoot van kunnen zijn.

 

Nynke Valk

 

Meer informatie over de paqos vind je op www.incashamanisme.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0