Ineke Berentschot (1952) is geboren op een boerderij in de Achterhoek. In haar jeugd denderde de combine nog niet over de akkers en hielp de hele familie nog met de roggeoogst. Zou haar grote passie voor brood daar en toen zijn ontkiemd?

 

Na haar opleiding aan de Sociale Academie was Ineke enige tijd werkzaam als  maatschappelijk werkster. Vervolgens werd ze in 1981 vennoot bij biologische bakkerij De Kuch in Uden. Gedurende de acht jaren dat ze hier werkte, gingen er honderdduizenden broden door haar handen. 

 

Na haar professionele bakkersbestaan, studeerde Ineke aan de schrijversvakschool ’t Colofon. Terwijl ze bijna twee decennia werkte als postbode, bleef de liefde voor het schrijven en het broodbakken. “Het mooie van broodbakken is, dat als je meel, water en gist of zuurdesem bij elkaar brengt, zich vanzelf processen gaan afspelen. Je hoeft niets te doen, er is alleen tijd voor nodig…”

 

Ineke schrijft sinds 2008 over broodbakken op haar website www.wiebaktmee.nl. Nachtbrood is haar derde boek over brood.